Boris Englebert

 Home / Interview Boris Englebert 

 

 

dfdd

Testimonial Boris Englebert

Home / Interview Boris Englebert

 

“Je hebt de vrijheid om te kijken wat jou het meeste ligt en welke kant je op wilt groeien.”

Boris Englebert is altijd gefascineerd geweest door vliegtuigen. Nu hij bij NLR in dienst is als R&D engineer op de afdeling Training & Simulation, weet hij: “Er is geen enkel bedrijf waar je als luchtvaartnerd en techneut zo goed op je plek zit.”

Je bent pas 25. Hoe kwam je bij NLR terecht?

Doordat mijn opa bij KLM werkte, kwam ik als kind regelmatig op Schiphol. Ik ben dan ook van jongs af aan ontzettend enthousiast over vliegtuigen. Dat was ook de reden dat ik Lucht- en Ruimtevaarttechniek ben gaan studeren. Na mijn studie heb ik eerst een paar maanden bij een grote technologische onderneming gewerkt. Juist doordat dat werk ver van de luchtvaart af stond, ontdekte ik dat mijn passie voor vliegtuigen toch wel diep zat. Dus toen ik de kans kreeg naar NLR over te stappen, hoefde ik niet lang na te denken. Nu zit ik perfect op mijn plek. Sterker, ik werk als R&D engineer op de afdeling Training & Simulatie, het onderwerp waarop ik ben afgestudeerd.

Wat doen jullie dan precies?

Wij bedenken oplossingen voor vlieg- en tactische simulatie, bijvoorbeeld voor training en opleiding. Onze belangrijkste klant is Defensie. Wij bedenken manieren om vliegers en onderhoudspersoneel zo efficiënt mogelijk op te leiden en te trainen, zodat ze goed voorbereid zijn op de praktijk. Onze afdeling is heel multidisciplinair. Je hebt mensen met een technische achtergrond, die zich bezighouden met het opzetten en ontwikkelen van de simulaties zelf, met bijvoorbeeld brillen voor virtual of augmented reality. Zij bieden ook ondersteuning bij de aanschaf en instandhouding van simulatoren. Daarnaast hebben we specialisten die nadenken over hóe je mensen het best kunt opleiden. Zij ondersteunen de opzet van trainingsprogramma’s en  functionele eisen van de simulator, om te zorgen dat de training zo efficiënt en effectief mogelijk is.

Dus je werkt niet alleen met technisch specialisten

Nee, dat maak het ook zo boeiend. Op onze afdeling heb je echte techneuten zoals ik, maar ook veel mensen met een andere achtergrond, bijvoorbeeld in onderwijskunde en psychologie. Die verschillende disciplines ontmoeten elkaar hier, en dat maakt het werk extra bijzonder. Het is sowieso een fijne groep mensen met wie ik nu samenwerk. Iedereen is bereid om je vragen te beantwoorden en om je bij hun projecten te betrekken.

Even terug naar de basis. Hoe lang ben je hier nu?

Haha, ik ben pas vijf weken in dienst. Ze hebben me echt op sleeptouw genomen. Je krijgt een buddy aangewezen die je overal kan introduceren. Ik heb heel veel mensen gesproken op allerlei afdelingen en er is echt een wereld voor me open gegaan. Wat hier allemaal gedaan wordt, wat hier kan… Daarnaast ben ik erg blij met mijn manager, die de afgelopen maand al vier, vijf keer een uurtje met me is gaan zitten. We overleggen dan, waar liggen je krachten? Hoe kunnen we jou het beste inzetten? Wat vind je leuk om te doen? Er is keuze genoeg en je hebt de vrijheid om te kijken wat jou het meeste ligt en welke kant je op wilt groeien.

Je klinkt een beetje als Sjakie in de Chocoladefabriek

Zo voelt het ook. Het is echt leuk om hier te werken. En van collega’s die hier al langer werken hoor ik dat NLR blijft luisteren naar waar je heen wilt, om je vervolgens ook te stimuleren om je doelen te bereiken. Er is hier budget voor persoonlijke ontwikkeling. Je kunt daar gebruik van maken door cursussen te volgen of conferenties te bezoeken. Ik ga me vooral op defensie richten, om als engineer die wereld beter te leren kennen. 

En later? Wat zijn je doelen?

Ik vind het leuk om het de komende tijd vooral technisch te houden. Poten in de modder en op dat vlak heel sterk ontwikkelen. Maar in de toekomst wil ik toch meer naar een projectmanagementrol groeien. We hebben dit al besproken en mijn afdelingsmanager reageerde daar positief op. Er zijn hier heel veel verschillende projecten en iemand moet daar leiding aan geven. Dus ook op dit gebied zijn er kansen te over bij NLR.

Stel, een oud-studiegenoot vraagt hoe NLR is als werkgever…

Dat is makkelijk. Als het om luchtvaart gaat, is er geen enkel ander bedrijf in Nederland dat kan tippen aan NLR. Wij zijn de brug tussen de academische wereld en de luchtvaartindustrie. We doen ook theoretisch onderzoek maar ontwikkelen vooral ook heel praktische, industriegerichte oplossingen voor onder meer defensie, vliegtuigbouwers en luchtvaartmaatschappijen. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om dingen bij te leren, nieuwe wegen in te slaan. Met een minder strak stramien dan bedrijven die echt één product op de markt brengen. Het niveau van de technologie en de ruimte voor ontwikkeling zijn hier uniek, zeker in Nederland.

Dat klinkt al behoorlijk overtuigend.

Ja, en het is nog niet alles. Er is hier ook heel veel verschillende kennis onder één dak. Ik doe training en simulatie, maar we hebben ook materiaalkunde, helikopterontwerp, akoestiek, vliegdynamica… noem maar op. Kortom, ik weet nu dat ik op mijn plek zit. En ik weet ook dat er nog heel veel te ontdekken valt!

Lees meer verhalen

Annemarie van Zwol

“Je werkt aan concrete dingen waar de mensen wat aan hebben.”

Lees meer
Joris Stronkman

“High Tech in the Low Countries: voor ingenieurs super interessant.”

Lees meer
Deze pagina delen:
Over NLR

Koninklijke NLR heeft hypermoderne faciliteiten en excellente medewerkers. Medewerkers die aan de frontlinie willen staan van de technologische innovatie. Je krijgt bij NLR alle ruimte om je talenten te benutten en je persoonlijk te ontplooien. NLR is dé plek voor medewerkers met een passie voor techniek.

Contactgegevens

NLR
Postbus 90502
1006 BM Amsterdam

+31 88 5113113
Recruitment@nlr.nl
Contactgegevens
NLR
Postbus 90502
1006 BM Amsterdam
+31 88 5113113
Recruitment@nlr.nl